•  ЕВРОПА ИМОТИ    Нашата цел е да пестим вашето време, а комуникация ви с нас да бъде улеснена!  Потърсете консултация с брокер от екипа ни:
Търсене
Ние открихме 0 резултати. Искате ли да се зареди резултатите сега?
Търсене
Ние открихме 0 резултати
Резултатите от търсенето

Състоянието на пазара на недвижими имоти

Публикувано от vloo на януари 14, 2015
| 0

 

Aз имам апартамент и подписвам с вас договор, че само вие можете да ме представлявате. Но това не означава, че само вие имате право да го продавате. Вие сте връзката с останалите брокери.

Какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента?

По време на бума при имотите 2006 г., 2007 г., 2008 г. се строяха всякакви сгради и много от тях са абсолютно безсмислени проекти. Пазарът се наводни с некачествени жилища, търговски обекти, офиси. Това впоследствие оказа много негативно влияние на целия пазар и в рамките на 3-4 г. имотите се сринаха до 30-40% от стойността, която са имали преди кризата. От тази година обаче наблюдаваме тенденция за раздвижване на пазара. Намалели са общо площите, които се предлагат, като говорим и за жилища, и за офиси, защото търсенето се раздвижи, банките започнаха да отпускат повече кредити с по-ниски лихви. Средните лихви за ипотечни кредити са около 6-6,5%, което е доста изгодно.

– Проблемът с КТБ как се отразява на пазара?

Първоначално се отрази шоково, но като цяло позитивно. Хората, които имат спестени пари, се чувстват по-удобно в ролята на собственици на имоти, отколкото на депозити, които не могат да ползват. Имотът все пак има някаква стойност, генерира доходност през годините, по-добра от банковите депозити. Разбира се, разликата е, че е слабо ликвиден актив.

Още повече, че в момента имотите са доста обезценени и могат да се купят на много добра цена. Това важи особено за средния клас. Кризата след 2008 г. се отрази много на пазара, но тя подейства отрезвяващо. По време на бума много хора започнаха да се занимават с недвижими имоти, без да разбират нищо от темата. Всеки втори стана брокер и започна да строи, всеки таксиметров шофьор започна да продава имоти. Затова и купувачите и продавачите започнаха да не вярват на брокерите. Все още виждаме негативите от тези процеси. Ние се опитваме да работим по правилния начин – с обучен и добре подготвен екип. Но най-важното е на човек да му е интересно това, което прави. Стремим се да покажем, че в крайна сметка има добри хора тук, които искат да останат в България и да се занимават с този бизнес. Защото той винаги ще съществува. Хората винаги ще се местят от по-малък към по-голям град, от по-нисък към по-висок клас жилища. Този кръговрат винаги съществува. Въпросът е, ако не държавата, то частни асоциации да регулират този бизнес. Да има школи за обучение на брокери, ясни правила, по които се работи, етичен кодекс, някакъв вид лицензи, които да поставят някаква норма.

-Интересно ли е, в момента в сферата на недвижимите имоти?

На мен винаги ми е било интересно. Срещаме се и с големи абсурди, което прави работата ни още по-интересна. Важно е да се работи за градивна конкуренция, а не да си подливаме вода. В другите страни – Испания, САЩ, има електронни системи, в които се вкарват всички имоти в продажба. Брокерите могат да сортират според изискванията на клиента си съответните имоти. У нас се случва брокер да осуети сделка, само за да не позволи друг да вземе комисиона. А от това страдат клиентите. Защото на тях се предлага не това, което наистина търсят, а офертите, с които разполага конкретният брокер. Клиентите трябва да имат избор, а това става с обединяване на фирми, които имат еднакво виждане за пазара. Това куца за съжаление тук.

– Работата на системата, която работи в Испания и Америка, у нас се върши от един сайт…

Но в него има много нереални оферти. Отделно има и много брокери, които изобщо не са за тази работа. Тук не е възприет начинът, по който се работи най-лесно и добре – това са ексклузивните договори. Как работи – аз имам апартамент и подписвам с вас договор, че само вие можете да ме представлявате. Но това не означава, че само вие имате право да го продавате. Вие сте връзката с останалите брокери. Това се опитваме да направим ние тук, а комисионите да се взимат за конкретна свършена работа.